Log Homes Pro - монтаж на дървени къщи от трупи - Пловдив

Срокове и бързина на изпълнение

Един от най-често задаваните въпроси е “За колко време ще е готова къщата?”. В тази статия ще разгледаме важността на спазване на сроковете, защо да се бърза не е най-добрия вариант и какво може да забави процеса на строене. 

За строителя най-изгодният вариант е да свърши максимално бързо и качествено, за да не връща хора на обекта, които трябва да оправят рекламации. Кратките срокове на изпълнение означават по-големи печалби за изпълнителя. И истината е, че строителят е по-мотивиран от клиента нещата да се случат добре, и да се случат бързо. 

Какви са плюсовете, които клиентът получава, когато не се бърза?

Тук не става въпрос за пренебрегване на срокове по договор и безпричнно размотаване. Тук става въпрос за технологичното време, което не трябва да се пренебрегва. Изпълнителят си дава сметка колко време му е необходимо, за да изпълни всеки етап с даденото качество. Всяка фирма, която държи на качеството много добре знае какво коства да се постигне прецизност, детайл и отлично изпълнение.

Ето няколко причини, които могат до доведат до евентуални забавяния:

Пропуски в първоначалното планиране и взимането на решения

Винаги е добре клиентът да е подготвен сроковете да бъдат удължени поради непредвидени обстоятелства. В началото има един проект, който стартира. Впоследствие излизат много въпроси, които не са били обследвани на проектно ниво. Тук е моментът, в който започва вземане на решение от страна на клиента – какво иска и как иска да изглежда и да се направи даден пропуск, и мислене от страна на строителя как да се случи. 

На практика самото взимане на решения в най-добрия случай отнема между 2 часа и един ден. 

В реална ситуация би изглеждало така. Идва време за заготовка за отвори за лампи. Клиентът все още не е решил какви лампи иска. Има значение какви ще са и къде точно ще са поставени. В зависимост от това, колко бързо вземе решение, толкова голямо ще бъде забавянето. И тук може би изниква въпроса – “Е не може ли групата да прави нещо друго докато се реши казуса с лампите?”. Да, може и това е процесът. Но е от значение колко такива казуса има. Защото когато се стигне до детайл като лампите, изникват и плочки, и коритото на мивката, и чинията на тоалетната. И всеки един такъв недомислен детайл води до закъснение.

Финансови параметри

Финансовата подготовка на клиента също е от огромно значение. За да се движат нещата плавно, клиентът трябва да е сигурен, че има възможност по покрие финансово всеки етап от монтажа на къщата и да има готовност за обезпечи всички нуждим които сградата има, за да стане такава. И тук  не става дума само за офертно планираното финансиране проекта, а за онези моменти, в които клиента реши, че иска да промени или подобри нещо.  Къщите от дървени трупи изискват много прецизност и предварителна подготовка и обмисляне къде какво ще има, включително и в интериора. Ако клиентът каже, че не е готов  финансово да предвижда интериора, това ще спре процеса до дадена стъпка и след това ще трябва да се възстанови. Това води до разпокъсване на строителството, двойна организация на времето и допълнителни разходи. 

Климатични условия

Строителството на една къща до 250кв. е около 6 месеца. Най-благоприятното време за монтаж на дървени къщи е от март до ноември. През тези месеци спазването на срокове без да има забавяния от седмици поради снеговалежи и минусови температури е най-реалистично. Важно е обаче да се има предвид, че и в благоприятните за строеж месеци може климатът да бъде причина за забавяне. Технологията на къщи от дървени трупи не позволява монтаж на конструкцията през дъждовно време, тъй като влагата остава между трупите. Пренебрегването на това условие води до образуването на гъби и мухъл, което в дългосрочен план причинява необратими вреди на къщата. 

Вятърът може да е причина за забавяне на етапа на монтаж на покрива. Безопасността на всички е на първо място. Когато има силно ветровити дни покрив не може да се монтира.

Локация 

Локацията и терена на къщата е от голямо значение за сроковете. Ако къщата е в околието на голям град и е на достъпно място, доставките на материали става лесно. Има огромна разлика дали обектът ще бъде в Малинова Долина (София) или в Синеморец. Когато парцелът е на по-отдалечено място, трябва да се има предвид логистиката и по-дългите срокове на доставка на материали. За да се избегне забавяне отново се връщаме към добро предварително планиране и точни количествени сметки. 

Човешка грешка

Когато работим с хора, факторът човеk винаги трябва да се има предвид – от измерването на парцела, през проектирането и поръчването на дървени трупи, до монтажа. Затова препоръчваме на всеки клиент да има технически компетентен независим инвеститорски контрол – човек, който е на страната на клиента и следи всичко да се случва идеално.  (Виж повече в статията “С какво да се подготвя преди да започна”).  В самата фабрика на трупи може да се допусне грешка и да има разминаване в размера на гредите. Тук може да има два варианта – генерално нещо ключово да е сбъркано или да има леки отклонения. Ако нещо ключово е сбъркано, то се прави нови поръчка за правилните части и само по себе си това ще доведе до закъснения. Ако има леки отклонения, ние на място коригираме така, че дейлите да паснат идеално и да няма място за притеснение. Тук обаче отново имаме допълнително време за мислене и труд, което също може да доведе до забавяния. 

Други подизпълнители 

Построяването на една къща има десетки етапи и процеси и много екипи, които да работят по реализирането ѝ. Работата на всеки екип на обекта е обвързана с работата на друг екип от пряк или косвен начин. Изливане на фундамент, ако има бетонови конструкции, след това самото вдигане на къщата, покрив, прозорци, електричество, ВиК, плочкаджии – всички тези екипи трябва да напаснат времето си и да се организират така, че процесът да няма ненужни прекъсвания или забавяния. Инвеститорският контрол тук също би бил много полезен с времевото организиране и информиране на екипите. 

Всички тези причини, ние ги имаме предвид, когато даваме оферти. Оглеждаме проекта от всеки ъгъл, съобразяваме се с това, кое време в годината се очаква да се строи и изобщо се стараем да сме максимално близо до реалността. Идеята е да е ясно на клиента, че не винаги бързото изпълнение е сигнал за добра работа, а напротив. Качеството и доверието за нас са на първо място.

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *