С какво да се подготвя преди да започне строежът

Построяването на една къща има десетки етапи и процеси и много екипи, които да работят по реализирането ѝ. Също така има и голям брой решения, които трябва да се вземат, и ако те не на навременни и адекватни могат да доведат до забавяния и усложнения. 

Ето няколко неща, които клиентът трябва да има предвид и да е подготвен преди да започне строежа. 

1. Независим инвеститорски контрол (надзор) 

Работата на всеки едип, пряко или косвено, е обвързана и зависи от работата да другите екипи, затова е важно да има добре организация и информираност между тях, както и някой да следи за качеството на изпълнението на всяка работа. 

Ако клиентът не разбира от строителство и организацията не му е силна черта, то тогава силно препоръчваме да има инвеститорски контрол (надзор) – човек, който защитава интересите на инвеститора (клиента). Този човек трябва да бъде компетентен във всеки един етап от процеса и да е добре започнат с изискванията и желанията на клиента. 

Той съблюдава работата на всички екипи, и като технически грамотно лице има отговорността да съблюдава за отклонения, ако има такива. Следи, дали темпото на строителство е адекватно и дава отчет докъде са се случили нещата. 

Има ли минуси от това да има инвеститорски контрол (надзор)?

Да. Много е важно този човек наистина да бъде на страната на клиента и да не е “продажна душа”. За съжаление опитът показва, че има хора на свободна практика, които уж застават зад позицията на клиента, а всъщност се оказва, че взимат комисионни от строителите, а строителите взимат тези суми от клиента. Така се влиза в омагьосан кръг – клиентът плаща на инвеститорския контрол, плаща на строителя, а строителя плаща на надзора да приема всичко дори и нещата да не са наред.  

2. Психическа подготовка и готовност, че строиш къща

Истината е, че с колкото и бързо темпо да се действа от проектирането до завършването  на къщата, периодът на целия процес би бил в рамките на година и половина до две. Самото строителство на една къща до 250кв. е около 6 месеца. Клиентът трябва да е наясно, че за този период той трябва да бъде максимално отдаден, за да се случат нещата както трябва. Много хора започват, строежът се задейства, къщата се вдига и се стига до детайлите и подготовка за интериора. Тук е моментът, в който строителят започва да пита “Това как го искаш? Онова как да бъде?” и се оказва, че клиентът няма яснота какво иска. Затова е от изключителна важност предварителните планове да бъдат максимални ясни и обмислени, както за екстериора на къщата, така и интериора. За дървените къщи е ключово интериорът да бъде помислен предварително, защото строителят трябва да има яснота къде ще е кухнята, къде точно ще има тръби и ток, ще има ли камина, какви цвето иска клиента, за да се има предвид омасляване на трупите. 

След вдигане на основната конструкция на къщата и покрива се влиза в период, в който клиентът трябва да взима много и бързо решения и ако не е психически или предварително подготвен с това, може да се бъде много изморително и натоварващо. Опитът ни показва, че има хора, които много бързо взимат решения и още същият ден всичко необходимо е решено и налично, но има и клиенти, които прегарят. Ако клиентът каже, че не е готов и психически и финансово да предвижда интериора, това ще спре процеса до дадена стъпка и след това ще трябва да се възстанови. Това води до разпокъсване на строителството, двойна организация на времето и допълнителни разходи. Всяка стабилна и качествена фирма работи с ясни и конкретни  годишни графици и едно преждевременно прекъсване на обект означава, че шансът строителят да се върне да довърши, когато клиентът реши да продължи е почти невъзможен. 

3. Заделени буферни капитали

Ако клиентът има определен бюджет, в който иска да влезе, а пък още от самото начало е инвестирал повече в парцел, или за по-добър, качествен и пълен архитектурен план, или всеки етап от стоежа на къщата е на стойностто на максималния определен за него бюджет, вероятността къщата да излезе повече от предвиденото е доста голяма. Другият вариант е бюджетът да свърши още преди планирания край, а това както говорихме по-горе, би усложнило и допълнително би оскъпило довършването. Една строителна фирма предвижда в офертите и разходи по логистиката на механизацията, съхранения на материали и разходи по логистиката на работниците (много фирми, това не го включват в офертите , а го казват постфактум, така че винаги питайте за тези неща). Всяко прекъсване води до двойна организация на логистиката и минимум двойни разходи за клиента. 

Винаги е добре още в първоначална среща клиентът да има яснота докъде може да се напредне с къщата и да е прозрачно на всички. Така се предотвратява излишно планиране и организация, което спестява и разходи. 

Опитът ни показва, че когато клиент започне да строи къща и има фиксиран бюджет с напредване на етапите, започва да се сеща, че иска и допълнителни неща, например камина, навес, тераса, по-скъпи облицовки. И в повечето случаи умуват как да го бюджетират, защото човек все пак в повечето случаи веднъж си прави къща и иска да има всичко, за което си мечтае. Затова пак напомняме, че предварителното планиране и бюджетиране са от изключителна важност. В противен случай има риск от оскъпяване при къщите от дървени трупи, или до замразяване на строежа. (Виж “Срокове и бързина на изпълнение”).

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *