5 важни неща, които трябва да знаете за монтажа на къщи от дървени трупи

Дървените къщи са уникални във всичко – от външния вид,през строителен процес до обзавеждането. Атмосферата на дървената къща ни дава много, но има няколко неща, за които трябва да помислим, ако искаме да получим максимума от тази къща.

Ето 3-те важни неща, които трябва да знаете за монтажа на къщи от дървени трупи.

  1. Слягане на къщата – като всеки естествен и гъвкав елемент в природата и дървото с времето сляга и се намества. В продължение на около 3 години къщата може да промени нивото си с около 2-8см на етаж(цялата сляга толкова) в зависимост от трупите. Добрите новини са, че слягането не е никакъв повод за притеснение, стига строителят да е много добре запознат с тази особеност и да има необходимият опит да изгради правилно конструкцията. В противен случай слагането ще окаже натиск върху касите на братите, дограмите на прозорците и други елементи, които не са еластични. Пренебрегването на факта, че къщите от дървени трупи слягат води до необратими последствия, затова е важно да изберете строител с богат опит и внимание към детайла. 
    Друго, което трябва да се има предвид е омасляването на детайли, което трябва да се случи преди детайлите да бъдат монтирани. Ако бъдат омаслени след като се монтират, то при слягането на къщата ще започне да се показват местата, които не са омаслени и съответно стават слаби точки на къщата.
  2. Компетентност в монтажа – по подразбиране всеки клиент ще се спре на строител, които да може да изпълни къщата. Тук огромната разлика е че един строител ще построи къщата, а компетентният строител ще я построи правилно без да има нужда след това да се преправя. Какво имаме предвид? Преди финално да изберете строител, ако имате такава възможност, проучете кой е строил къщата от дървени трупи на хора, които вече са минали през процеса. Тези хора най-точно ще ви дадат обратна връзка и насока. Къщите от дървени трупи в България не са масови и именно затова е важно да изберете строител, които много точно и задълбочено знае тънкостите на монтажа. Любопитен факт е, че Log Homes Pro сме единствените (тясно специализирани)строители на къщи от дървени трупи и успешно правим само това. Разбира се има и много други, които монтират гредите, но е важно да разберете колко опит имат – колко къщи са построили. Поискайте да видите на живо техни обекти, ако това е възможно, за да видите работата им. Поговорете със собствениците на тези къщи, за да се уверите, че къщата функционира правилно след монтажа.
  3. Прекарване на електричеството – окабеляването за електрически достъп може да бъде доста изнервящо или сложно, ако не бъде добре обмислено на проектен план, още преди да започне да се строи. За разлика от къщите с конвенционално строителство, в които могат да се изкарат контакти и изводи за осветление по всяко време сравнително лесно, при дървените къщи не е така. Всяко пробиване трябва да е предварително обмислено. Всяка една промяна от първоначалния план води до големи закъснения и главоболие.
  4. Отопление – Дървесината не акумулира топлина, както камъкът и тухлите.  Което означава, че сградата ще се охлажда бързо и ще се стопля бързо. Неправилна сглобка на трупите и неправилно поставена изолация могат да компрометират въздухоплътността на сградата. От изключително значение е още при монтажа на трупите всичко да бъде наместено и изолирано много прецизно. Между трупите се поставя изолацията, която е предвидена от производителя на къщата. Това, което ние добавяме, за да вдигнем качеството на изолацията е Kompriband лента.  Тя работи като уплътнител във времето. С времето дървото промени формата си, лентата се самораздувна и уплътнява новосъздадените фуги или се компресира в зоните на напрежение. Това освен че намалява разхода за електричество, намалява и скърцането на сградата.
  5. Поддръжка – и тук  първоначалната подготовка е от изключителна важност. Първоначалното омасляването на къщата също е едно от най-важните неща и следва да бъде направено с висококачествен продукт( и професионална безвъздушна машина която нанася материала във всяка една фуга на дървесината, което гарантира качествена хидрофобна бариера). Некачествено омасляване и компромис за сметка цената води до преждевременно прегаряне и амортизиране от метеорологичните условия на сградата. В дългосрочен план това оскъпява нейната поддръжка като се изисква ежегодно подновяване на защитния слой. Ние не препоръчваме да бъдат използвани лакови покрития за фасадата на сградата, тъй като лаковите покрития се напукват и образувание пукнатини позволяват на влагата да навлиза между слоя лак и дървесина. Това води до подкожно гниене, мухъл и проблеми. Ако се допусне да се стигне до тези неприятности е необходима цялостно сваляне на нанесеното покритие (химическо и механично отнемане на нанесените лакове), което коства не двойна, а четворна по-висока цена от първоначалното избиране на правилния продукт.

Виж “С какво да се подготвя преди да започне строежът

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *